Nuoren ruoka-allergisen keittokirja

Elise Pasanen, Mari Salminen & Erkka Valovirta

Nuoren ruoka-allergisen keittokirjaruoka-allegisen_nuoren_keittokirja

  • 206 sivua,
  • kovat kannet, kuvitettu
  • Ovh 34,50 €
  • [ISBN 978-952-5491-37-1]
  • Valokuvat: Marko Mastosaari
  • Taitto ja graafinen suunnittelu: Tiina Kälkäläinen

 

 

Tämä kirja syntyi todelliseen tarpeeseen

 Nuoren ruoka-allergisen keittokirja on ensimmäinen varta vasten suomalaisille ruoka-allergisille nuorille kirjoitettu keittokirja. Ruokaohjeiden laatimisessa ja valinnassa on kiinnitetty erityistä huomiota ainesten soveltuvuuteen ja houkuttelevuuteen sekä reseptien helppouteen ja mahdollisimman edulliseen hintaan.

Kirja on ruoka-allergisen nuoren selviämisopas, jonka avulla ruoka-allergian kanssa selviääensimmäisessä omassa kodissa ja keittiössä. Kirjassa korostetaan säännöllisen ruokarytmintärkeyttä ja tämän helpottamiseksi ohjeet on jaettu kolmeen pääryhmään: Aamupalat ja välipalat, Lounaat ja päivälliset sekä leipomiseen keskittyvä Suolaista ja makeaa.    Monipuolisten ruokaohjeiden lisäksi kirja sisältää Elise Pasasen laatiman tietopaketin ruoka-allergisen arjesta ja ravitsemusterapeutti Mari Salmisen kirjoittaman artikkelin ruoka-allergisen ruokavaliosta käytännössä. Lasten allergologi, dosentti Erkka Valovirta käsittelee tekstissään ruokayliherkkyyttä oireineen ja hoitoineen erityisesti allergisen nuoren näkökulmasta. 

Nuoren ruoka-allergisen keittokirja on kirjoitettu erityisesti omaa elämää aloittaville nuorille. Kirja soveltuu mainiosti lahjakirjaksi ja ensimmäiseksi keittokirjaksi omaan kotiin tai opiskelijaboksiin. Kirja on erinomainen lisä paitsi jokaiseen ruoka-allergiseen kotiin myös oppilaitosten ja ravintoloiden keittiöihin.

    Halusin kirjaan mukaan Erkan Valovirran ja Mari Salmisen edellisen kirjan asiantuntijoista nykyiseen kirjaan kirjailijoiksi. Meidän turkulaisten yhteistyö toimi hyvin.  Kustantajana toimi AMK-Kustannus Oy, Lumo niin kuin ensimmäisen kirjan.

    Ensimmäistä painosta julkaistiin 1300 kpl. Ennakkoon, ennen kirjan julkaisua, myytiin yli puolet kirjoista. Kustantaja tekee myös allergia- ja astmaliiton yhdistysten kanssa yhteistyötä kuten ensimmäisen keittokirjan kanssa. Eli yhdistysten jäsenet saavat kirjasta jäsenalennusta jäsenkortin näyttöä vastaan.

 Tiedustelut ja tilaukset kustantajaltamme

  • Amk-Kustannus Oy, Tammertekniikka ja Tammertieto
  • toimitusjohtaja Marko Kulmala
  • 050-493 0615 tai (03) 7411 8565
  • www.amk-kustannus.fi 
  • Email muotoa: etunimi.sukunimi (at) amk-kustannus.fi

Kirjan ruokakuvat toteutettiin la 19.4.2008 Aurajoen kotitalousluokassa

19.4.2008 Keittokirja2 kuvaus 19.4.2008 Keittokirja2 kuvaus 2

  • Vasemmalla Kyllikki Hyytiäinen, minä,  ja Teija Pasanen
  •  Oikealla Teija Pasanen, Mari Salminen, Tanja Pasanen ja minä työn touhussa

Kuvia otettiin 38 reseptistä ja näiden tuotteiden tekemisessä auttoivat paljon kotitalousopettaja Mari Pärkö sekä molemmat tyttäreni Teija ja Tanja, äitini Kyllikki, Mari Salminen, ystäväni Veli Ja Susanna. Erkka Valovirta oli päässyt osallistumaan tapahtumaan vaikkakin olisi tullut mielellään syömään urakalla aterioita pois. Kuvaajana toimi loistava Marko Mastosaari,http://www.mastosaari.com/.

Kirjaa esiteltiin Turun ruokamessuilla 3-5.10.2008

turun_ruokamessut_2008_1237 turun_ruokamessut_2008_1235 turun_ruokamessut_2008_1238 kirja-ruokamessut 4.10.08 014

AMK-kustannus oli Turun Ruokamessuilla oma osasta aivan Fiskars lavan vieressä. Jenni Kallioniemi haastatteli minua ja Maria kolmen päivän aikana ruoka-allergisen- arjesta ja keittokirjoista

Eväitä ruoka-allergisen nuorelle 4.11.2008, luento

  • Luento pidettiin 4.11.2008 Lounais-Suomen Turun allergia- ja astmapiiri lapsiperheiden tapaamisessa Turun Terveystalolla

Tämä kirja, Nuoren ruoka-allergisen keittokirja, teko lähti taas tarpeesta niin kuin ensimmäinenkin, Mitä saisi tarjota? Ruoka-allergisen keittokirja. Vanhin tyttäreni muutti pois kotoa ja näiden nuorten juuri kotoa muuttaneiden tarpeisiin halusin tehdä ”äidin korvikkeen”. Lisäksi minulle jäi edellisen kirjan julkaisemisesta useita reseptejä jäljelle. Yli kahden vuoden aikana kokeilin myös maidon ja kerman korvaavia tuotteita uusiin resepteihin.

Tarkoituksena oli luoda nuorille mahdollisimman helpon, edullisen, ja monipuolisen ravinnon oppaaksi. Ruoka-allergiselle alennuksella löytyneet ruokaostokset ovat harvinaista herkkua. Heillä on helpotus jos lähikaupasta löytyisi heille sopivia tuotteita eikä niitä tarvitsisi metsästää ympäri kaupunkia. Jo yksinkertaisista tuotteista saadaan luoda heille monipuolinen ateriakokonaisuus.   Halusin kirjaan mukaan Erkan Valovirran ja Mari Salmisen edellisen kirjan asiantuntijoista nykyiseen kirjaan kirjailijoiksi. Meidän turkulaisten yhteistyö toimi hyvin.  Kustantajana toimi AMK-Kustannus Oy, Lumo niin kuin ensimmäisen kirjankin.

Edullisesti

Säästät erikoisruokavaliokustannuksista, kun hankit pakastimen, jonne voit säilöä eri vuoden aikoina edullisia ruoka-aineita; vihanneksia, marjoja, tarjouksia, yms. Kaupasta valmiina ostetut leivät ja leivonnaiset ovat kalliita joten ne kannattaa leipoa itse. Tee suurempi määrä leivonnaisia ja ruoka-annoksia kuin itse tarvitsisi. Loput kannattaa pakastaa yksittäisiin pakkauksiin. Kotona äidin luona käynti ja syöminen helpottavat nuoren aikuisen budjettia. Yleensä äidin auttavat valmiin ruoka-annoksen lisäksi antamalla ruokatarvikkeita seuraavan viikon selviytymiseksi oman resurssien mukaan.

Tätä kirjaa julkaistiin 1300 kpl. Ennakkoon, ennen kirjan julkaisua, myytiin yli puolet kirjoista. Kustantaja tekee myös allergia- ja astmaliiton yhdistysten kanssa yhteistyötä kuten ensimmäisen keittokirjan kanssa. Eli yhdistysten jäsenet saavat kirjasta jäsenalennusta jäsenkortin näyttöä vastaan.

Aiemmin erikoisruokavaliotuotteita ei juuri löytynyt kaupoista. Nykyään näiden tuotteiden saatavuus on huomattavasti parempi. Tämän ovat osaltaan mahdollistaneet Keliakia- sekä Allergia- ja Astmaliittojen edunvalvonta. Keliakialiitto on tehnyt hyvää työtä Hesburgerin ja x kanssa. Heiltä saa nyt oikein valmistettua hampurilaisia suojakäsinein, erilleen valmistaen sekä omilla valmistus välinein.

Myös omaan kotiin täytyy ostaa erikoisruokavaliota varten valmistettaviin ruokiin omat keittiötarvikkeet ja säilytettävä ne erillään muista. Säilytystilana olisi suotavaa olla oma kaappi tai ainakin kaapin ylähyllyt. Näin ei tule vahingossa otettua väärää tuotetta ruokaan tai leivontaan eikä tuotteiden joukkoon vahingossa putoa sopimattomia ainesosia. Tärkeimpiä keittiökonehankinnoista on pakastin, leivänpaahdin sekä monitoimikone, jolla valmistaa ”liisterimäistä” taikinaa.

Uusien ruokaohjeiden kokeilu on kallista ja aika vievää, sillä ohje sellaisenaan ei aina sovi ja joskus joutuu kokeilemaan reseptiä useamman kerran ennen kuin toivottu tulos saadaan. Erikoisjauhot maksavat kymmenkertaisesti vehnäjauhoihin verrattuna ja eikä resepti ole tehty välttämättä juuri sillä jauhomerkillä kuin mitä itse käytät. Jokainen luontaisesti gluteeniton jauho käyttäytyy eri tavalla.

Kodin ulkopuolella syömisessä saattaa ilmetä ongelmia. Jos haluaa olla ihan varma, ettei mitään oireita ilmene, kannattaa ottaa omat eväät mukaan. Ravintoloissa ruoan valmistajia ja tarjoilijoita kannattaa rohkaista kysymään allergioista mieluummin liian monta kertaa kuin jättää ruoan sopivuus arvauksen varaan.

Helsingin kirjamessut 25.10.2008

2008-10-25 Helsingoin kirjamessu