416 sivua, ilm. 04/2006,
4-väri, kovat kannet, 2 lukunauhaa
Ovh 45,90 €
[ISBN952-5491-11-0]
Keittokirjan kuvaaminen 23.10.2005
- Ylä vasemmalla kaikki tarvikkeet kuvaushommaan
- Ylä oikealla Tanja ja Teija Pasanen annosten koristelussa
- Ala vasemmalla Elise ja Elisa työn touhussa
- Ala oikealla valmiiden annosten maistelua
Keittokirjan kuvat otettiin Nummenpakan kotitalousluokalla. Projektissa oli mukana 8 henkilöä, jotka tekivät kolmena päivänä pyöreitä päiviä valmistaakseen 117 annosta noin 320:sta keittokirjan reseptistä.
Keittokirjan julkaisutilaisuus
”Allergioiden kehittyminen keittokirjaksi” Nuorin lapseni sairastui jo puoli-vuotiaana ruoka-allergiaan vuonna 1991. Tällöin käsite ruoka-allergia ja eritoten munaton, maidoton, soijaton ja allergiaryhmä 1 ja monien muiden ruoka-aineiden allergia yhdistelmä oli poikkeuksellinen eikä silloin ollut hänelle sopivia ruokia juuri ollenkaan. Onneksi olin käynyt aikoinani kotitalouskoulun, jonka ansiosta pelko ruuanlaittoon hävisi ja uskalsin lähteä kokeilemaan jotain uutta… erikoisruokavaliota. Silloin piti olla vain päättäväinen ja kekseliäs ja tehdä kaikki ruuat itse. Jouduin jopa tekemään keksitkin. Nuorimmalle sopivia valmiita ohjeita oli vähän ja niitäkin piti kokeilla ja muunnella lapsen maun mukaiseksi. Hoitovapaalla ollessani löysin vähitellen hänen ruokavalionsa, sillä jokaisen uuden ruoka-aineen kokoileminen vei kaksi viikkoa ja jos kokeiltava ruoka-aine aiheutti allergisen oireen oli pidettävä kokeilussa viikon välien.
Lähimpien vuosien aikana nuorimmaisen ruokavalioon tuli helpotusta kun hänen elimistönsä alkoi sietää yksittäisiä ruoka-aineita. Sitten vanhin lapseni sairastui keliakiaan ja maito allergiaan 1995 vuoden lopussa 8-vuotiaana. Tämä muutos vaikutti vielä merkittävämmin elämäämme. Silloin sopivia valmiita ruokia ja ohjeita ei löytynyt tarkoituksiimme ollenkaan. Erittäin vaikeaksi huomasin kahden eri ruuan valmistuksen perheellemme, joten siirryin kaikille sopivaan ruokaan. Keliaakikoille sopivia ohjeita kyllä löytyi jonkin verran, muttei lapsen makuun. Lähes kaikki leivonnaiset olivat kitkeriä kun silloin käytettiin paljon tattarijauhoa. Myöskin silloisten ohjeiden mukaan valmistetut leivonnaiset monet osoittautuivat joko sitkeiksi tai hauraiksi. Tämä kokeilu oli todella kallista kun vertaa jauhokilojen hintaa: gluteiiniton jauho oli kymmenkertainen verrattuna vehnäjauhoihin.
Sittemminhän markkinoille on nyt jo tullut erilaisia jauhosekoitteita, joista valmistetut tuotteet maistuvatkin lähes saman makuisilta kuin normaalista jauhoista tehdyt. Myös onnistumisen ilo on kasvanut kun näistä sekoitejauhoista valmistetut tuotteiden rakenne vastaa melkein normaalia. Itselleni puhkesi tässä vaiheessa ruoka-allergioita. (erittäin voimakas laktoosi-intoleranssi, säilöntäaine-, kala- ja kiwiallergia). Leipomisesta minun ihoni meni rikki ja pöllyävät gluteenittomat jauhot aiheutti allergia oireita. Tästä syystä olen pyrkinyt ohjeissani yksinkertaisuuteen, ettei tarvitsisi kovinkaan paljoa koskea itse taikinaan. Myös helppous oli avain sana. Yritin tehdä sekä valita sellaisia ohjeita, joiden valmistumiseen ei mennyt paljoa aikaa.
Vuonna 1998 alussa sitten nuorimmalle puhkesi vielä vilja-allergia, joka tarkoitti sitä, ettei hän voinut syödä mitään ruokaa, joka sisälsi suomalaista viljaa: vehnää, ruista, ohraa ja kauraa. Joten hänen ruokavaliokseen muodostui luontaisesti gluteiiniton ruokavalio muiden allergioiden lisäksi. Vielä saman vuoden lopulla vanhimmalla tyttärelläni todettiin sama allergia. Nykyään tyttöjen ruokavalioksi on muodostunut luontaisesti gluteeniton, maidoton, munaton, sekä ruoasta jätettiin pois myös liialliset säilöntäaineet, kala, juurekset, kiivi, paprika, voimakkaat ja liialliset mausteet ja pähkinät. Viime vuosina on onneksi myös kauppoihin tullut tuotteita, jotka ovat auttaneet meitä suunnattomasti valmistamaan ns. nykyaikaisiakin ruokia ja helpottanut päivittäistä elämäämme.
Näihin hyviin muutoksiin on vaikuttanut todella paljon Suomen Keliakialiitto ja Allergia- ja astmaliitto omalla panoksellaan. Näiden järjestöjen kautta olen myös saanut arvokasta tietoa allergioistamme sekä meille sopivista ruoka ohjeista ja tuotteista sekä niiden valmistajista. Vanhimman tyttären aloittaessa yläasteella kotitalouden huomasin kotitalouden kettokirjassa vain muutaman ohjeen, joita hän olisi voinut tehdä. Halusin näiden asioiden takia kirjoittaa tytöille valmiin heille sopivan keittokirjan, jossa jo olisi käytännössä kokeiltuja ja hyväksi havaittuja ohjeita. Joten aloitin vähitellen kerätä yhteen ruokaohjeita yhdeksi kirjaksi.
Toimiessani allergia- ja Astmaliiton vertaistuki toiminnassa tutustuin Elisa Niemelään, jonka lapsella oli samankaltaisia allergioita kuin lapsillani. Heti huomasimme pystyvämme tukemaan toinen toisiamme: Toinen sai tietoa ruoka-allergioista ja toinen käytännön tietoutta ruoan ammattilaiselta. Kun oikein paneutuu erikoisruokavalioon, sitä huomaa, että näiden ruokien ja leivonnaisten valmistaminen on vaikeampaa kuin luullaan. Valmiit ohjeet, joita löytyy kirjoista, lehdistä tai muista julkaistuista ohjeista, eivät välttämättä toimi. Uuden reseptin kokeilu on kauhean kallista, koska erikoisjauhojen hinta on tosi kalliita, jos se vielä lisäksi epäonnistuisikin. Tämä ruuan laitto kun tulee olemaan jokapäiväistä allergisille jo siksi kun valmiita ruokia ja leivonnaisia ei juuri löydy kaupoista.
Pikku hiljaa heräsi henkiin toive tehdä yhdessä keittokirja muille allergisille samassa tilanteessa olijoille. Siksi keräsimme keittokirjaan kaiken ikäisille ja monille eri ruoka-allergisille sopivia ohjeita. Keittokirjan perustana on luontaisesti gluteenittomia, maidottomia, munattomiakin ja soijattomia ruokaohjeita. Elämämme aikanahan saattaa ruoka-allergia muuttua jonkin verran, joten halusimme tämän keittokirjan olevan tukena myös niinä hetkinä.
Meidän molempien perheiden ruoka-allergia asiat on ottanut sydämen asiaksi monesta kiperästä tilanteesta pelastanut lasten tautien ja allergologian erikoislääkäri Erkka Valovirran. Hän on jaksanut olla mukana monella sektorilla edistääkseen mm. ruoka-allergisten perheiden elämää. Hänen toimintansa ansiosta oikeastaan tämäkin keittokirja sai alkunsa. Kiitos Erkka !
Myös keittokirjamme muusina toimineet lapsemme ovat olleet erinomaisia ja kriittisiä makutuomareita. Ehkä paras todistuksemme reseptien toimivuudesta on se että lapsemme ovat kasvaneet ja varttuneet näiden ruokaohjeiden avulla
Halusin näiden asioiden takia kirjoittaa tytöille valmiin heille sopivan keittokirjan, jossa jo olisi käytännössä kokeiltuja ja hyväksi havaittuja ohjeita. Toivoisin näitä ohjeita apuna käyttäen he voisivat innostua keittiön ihmeisiin. Onhan se onnistumisen ilo se paras kannustaja ja rikastuttaja.
Tiedustelut ja tilaukset kustantajaltamme
Amk-Kustannus Oy, Tammertekniikka ja Tammertieto
toimitusjohtaja Marko Kulmala
050-493 0615 tai (03) 7411 8565
Email muotoa: etunimi.sukunimi (at) amk-kustannus.fi
www.amk-kustannus.fi
Helsingin kirjamessut 2005
- Vasemman puoleisessa kuvassa osastomme messuilla
- Oikeanpuoleinen kuvassa Elisa Niemelä & Elise Pasanen. Olin tehnyt maistiaiseksi Pannukakkua LG MA MU ja Omenasosetta LG MA MU SO
Lisää kuvia AMK-Kustannus Oy:n Online Photo Albumissa